γλυκά ζαχαροπλαστική

Tiramisù: Το αφροδισιακό και ευγενούς καταγωγής ιταλικό γλυκό!

2:01 μ.μ.Χριστίνα Γεωργαλλή

Στα πλαίσια της αγάπης μου για την Ιταλία, θα αναφερθώ σε ένα αγαπημένο μου γλυκό που φτιάχνεται από τον λατρεμένο espresso! Ο λόγος για το tiramisù που σημαίνει «Ανέβασέ με». Και πιστέψτε με, αυτό ακριβώς κάνει…
(Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση από ιταλικό site. Το αντίστοιχο ιταλικό κείμενο παρατίθεται στο τέλος)

«Η πλούσια γεύση του καφέ, η λεπτότητα του 
(τυριού) μασκαρπόνε και το άρωμα των μπισκότων συναντώνται σε ένα από τα πιο διάσημα γλυκά του κόσμου: το tiramisù. Η φήμη του δεν έχει όρια σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Συναρπαστικές είναι οι ιστορίες αυτού του γλυκού, που γεννήθηκε στην Ιταλία, ίσως στην Τοσκάνη ή στο Veneto. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με αυτό το τόσο υπέροχο όσο και μυστήριο γλυκό, για το οποίο του έχουν αποδώσει τον όρο «αφροδισιακό». Η πιο αποδεκτή εκδοχή της ιστορίας του tiramisù τοποθετεί τη γέννησή του στα τέλη του δέκατου έβδομου αιώνα.

Το γλυκό γεννήθηκε στη Σιένα, όταν ο Μέγας Δούκας της Τοσκάνης, ο Cosimo III de 'Medici
αποφάσισε να μεταφερθεί για λίγες ημέρες στην πόλη. Οι ζαχαροπλάστες της Σιένα αποφάσισε να φτιάξει, προς τιμήν του Μεγάλου Δούκα, μια τούρτα που αντιπροσώπευε τα χαρακτηριστικά των ευγενών. Έτσι, λοιπόν, η «σούπα του Δούκα» έγινε διάσημη, μέχρι πέρα από τα σύνορα του Μεγάλου Δουκάτου, έφτασε στο Τρεβίζο και, στη συνέχεια, στη Βενετία.

Ο θρύλος λέει ότι έγινε το αγαπημένο γλυκό των αυλικών, επειδή ήταν συναρπαστικό και είχε αφροδισιακές ιδιότητες. Διαδόθηκε, μάλιστα, η συνήθεια να καταναλώνουν μεγάλες μερίδες πριν από κάθε σεξουαλική επαφή. Και τότε το γλυκό με την ονομασία «η σούπα του Δούκα» άλλαξε το όνομά του και πήρε ότι υποδηλώνει η λέξη “tiramisù”. [«Ανέβασέ με»]»



Συνταγή για τέλειο tiramisù !! 
(by Stelios Parliaros)

Υλικά:
• 300-400 γρ. έτοιμα σαβουαγιάρ
• 500 γρ. τυρί mascarpone
• 200 γρ. ζάχαρη άχνη
• 4 ασπράδια αυγού
• 4 κρόκοι αυγού
• 250 γρ. γάλα
• 1 φλιτζάνι του καφέ δυνατό espresso ή 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
• 70 γρ. κονιάκ ή κρασί
• κακάο

Εκτέλεση:
1. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με την ζάχαρη άχνη καλά και προσθέτουμε και το mascarpone.
2. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και ενώνουμε με την κρέμα σιγά σιγά.

3. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τον καφέ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αλλάζουμε σκεύος.
4. Ρίχνουμε το κρασί ή το κονιάκ και βουτάμε τα σαβουαγιάρ ένα-ένα για λίγα δευτερόλεπτα. Τα τοποθετούμε σ’ ένα επίπεδο ταψί ή πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσουμε την επιφάνεια.
5. Αδειάζουμε όλη τη κρέμα πάνω από αυτά και καλύπτουμε τη κρέμα με τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ με τον ίδιο τρόπο.
6. Αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες.
7. Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με τα κακάο.
8. Το γλυκό αυτό είναι προτιμότερο να καταναλωθεί σε 2 ημέρες.



“Il gusto intenso del caffè, la delicatezza del mascarpone e la fraganza dei biscotti s'incontrano in uno dei dolci più famosi in tutto il mondo: il tiramisù. La sua fama non ha confini in ogni angolo del mondo.

Affascinante è la storia di questo dolce che nacque proprio in Italia, forse in Toscana, o nel Veneto. Moltissime sono le leggende legate a questo dolce tanto buono quanto misterioso a cui vennero attribuite grandi virtù afrodisiache. La versione più accreditata della storia del tiramisu' colloca la sua nascita verso la fine del XVII secolo.

Il dolce nacque a Siena quando il Granduca di Toscana, Cosimo III de' Medici decise di trasferisi per qualche giorno nella città. I pasticcieri senesi decisero di realizzare, proprio in onore del granduca un dolce che rappresentasse quelle che erano le caratteristiche del nobile. Fu così che la "zuppa del duca" divenne famosa, fino a oltrepassare i confini del granducato per approdare a Treviso e quindi a Venezia. 

La leggenda, racconta che divenne il dolce prediletto dai cortigiani, poiché attribuivano proprietà eccitanti e afrodisiache. Si diffuse l'abitudine di consumarne abbondanti porzioni prima di ogni incontro amoroso. Ed ecco che la "zuppa del duca" cambiò nome e prese quello decisamente allusivo di "tiramisu".”

You Might Also Like

0 σχόλια/comments

My instagram photos!

Instagram

Φορμα επικοινωνιας