Full width home advertisement

Ψυχολογία

Διατροφή

Ταξίδια

Σκέψεις και Απόψεις

Νέα Μου

Άλλα Ενδιαφέροντα Άρθρα

Post Page Advertisement [Top]

Το φαινόμενο του ρατσισμού

Το φαινόμενο του ρατσισμού

Πρόσφατα απασχόλησε τα Μ.Μ.Ε ένα τρισάθλιο γεγονός. Μία μαθήτρια εμφανίστηκε στο σχολείο της με το μαντήλι στο κεφάλι της, το οποίο αποτελεί σύμβολο της θρησκείας της και οι καθηγητές της την πρόσταξαν να το βγάλει. Εκείνη αρνήθηκε και δε δίστασαν να τη διώξουν απ’ το σχολείο. Παρ’ όλο που θέλουμε λοιπόν να πιστεύουμε πως έχουν μειωθεί και καταλαγιάσει γεγονότα που συσχετίζονται με το ρατσισμό, τέτοια περιστατικά όπως αυτό, μας φανερώνουν πως αυτή μας η πεποίθηση είναι μια αυταπάτη και σίγουρα λαθεμένη.

Τα αίτια αυτού του φαινομένου έχουν τις ρίζες τους πολλά χρόνια πριν, αφού γνωρίζουμε πως κάποιοι θεωρούσαν φυσιολογική την κατωτερότητα των δούλων απέναντι στους ελεύθερους. Στις μέρες μας αυτό δεν κρίνεται μόνο από την ελευθερία που διαθέτει κάποιος αλλά και από άλλες κατηγορίες, όπως λχ οι μορφωμένοι και οι αγράμματοι κτλ. Επιπλέον μένουμε και στο γεγονός ότι οι αλλοεθνείς είναι λιγότερο γενναίοι και σίγουρα χειρότεροι σε σχέση με μας αφού μας κάνουν να πιστεύουμε πως έχουμε πράξει πολλά καλύτερα και μας καλλιεργούν έτσι ρατσιστικά φρονήματα.

Εξ’ αιτίας του ρατσισμού λοιπόν, οι άνθρωποι οδηγούνται σε απαράδεκτες ενέργειες. Η κοινωνία χαρακτηρίζεται από ανισοϋψια, διότι έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι λαοί, ενώ άλλες φυλές περιθωριοποιούνται, όπως πχ οι έγχρωμες φυλές, και καταδικάζονται σε στασιμότητα. Βέβαια υπάρχουν επιπτώσεις και στο άτομο. Ο ρατσισμός ευθύνεται για την έξαρση βίας που συνεπάγεται με την καταπάτηση των δικαιωμάτων και επίσης ο ρατσισμός ευθύνεται που υπάρχουν διαφόρων ειδών συγκρούσεις.

Αυτό το φαινόμενο πρέπει σαφώς όχι μόνο να μειωθεί αλλά να εξαλειφθεί. Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από την πολιτεία, αλλά και εμείς οι ίδιοι πρέπει να μεριμνήσουμε γι’ αυτό. Κατά μείζονα λόγο, πρέπει όλοι να μάθουν την ιστορία όλων ή των περισσοτέρων λαών, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να διασταυρώσουμε τις απόψεις και να σταματήσουμε επιτέλους να είμαστε αλαζόνες και να υποτιμάμε τους γύρω μας. Πρέπει να γνωριστούν σε μεγαλύτερο βάθος τα κράτη μεταξύ τους, κι αυτό θα γίνει εφικτό με τη βοήθεια των Μ.Μ.Ε, του τουρισμού αλλά και πολλών εκδηλώσεων. Σαν άτομα πρέπει να κατανοήσουμε πως όλοι, είτε πλούσιοι είτε φτωχοί, είτε μορφωμένοι είτε όχι, έχουμε τα ίδια δικαιώματα άρα πρέπει να μην τα καταπατάμε. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός για να κερδίσουμε και για τον εαυτό μας αλλά και να εκτιμήσουμε τα κατορθώματα των άλλων. Τέλος, πρέπει να κατανοήσουμε πως η κοινωνία μας είναι πλουραλιστική, ότι υπάρχει δηλαδή πολυφωνία, διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές αξίες.

Αν τα παραπάνω γίνουν πράξη, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό και εμείς με τη σειρά μας θα πετύχουμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας και να έχουμε ειρηνικές και δημιουργικές σχέσεις με αλλοεθνείς. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να συνεισφέρουμε όλοι για να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος όλων, η ζωή δηλαδή σε έναν καλύτερο κόσμο.

2 σχόλια:

  1. Επάνω στο θέμα του ρατσισμού προτίμησα να γυρίσω μια μαύρη κωμωδία μικρού μήκους ταινία. Ισως να προκαλεσει αντιδράσεις ή ακόμα και απογοητεύσεις αλλά αξίζει να διαβάσει κανείς την περιγραφή και την εξήγηση της ταινίας στην επίσημη σελίδα στο facebook.

    Ζουάν - Καρμική Εκδίκηση

    http://www.youtube.com/watch?v=xI9BAqA_ADw&

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bottom Ad [Post Page]